Η Φάβα της Σαντορίνης

>
Φάβα
'Santorini fava' - Σαντορίνη
'Santorini fava' - Attribution: Navin75

Η Φάβα ή αρακάς είναι ένα αρίστης ποιότητας, παραδοσιακό προϊόν του νησιού, το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εισόδηματος για τους κατοίκους του νησιού, καθώς σήμερα καλλιεργούνται περίπου 600-800 στρέμματα. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, καλλιεργείται αποκλειστικά και ανελλιπώς στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια.

Η ξεχωριστή αυτή πρώτη ύλη, τα συστατικά του εδάφους όπου ευδοκιμεί και η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμανση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο, χαρίζουν στη Φάβα Σαντορίνης την ιδιαίτερη γεύση της.

Η φάβα ζεσταμένη στο τηγάνι με τσιγαριστό κρεμμύδι είναι ένα από τα αυθεντικά πιάτα της Θηραϊκής Κουζίνας, γνωστό με το όνομα Φάβα Παντρεμένη.