Τα δρομολόγια προς και από τη Σαντορίνη

Δρομολόγια
'Greece Santorini island in Cyclades, Donkeys waiting for tourists for a ride in Fira' - Σαντορίνη
'Greece Santorini island in Cyclades, Donkeys waiting for tourists for a ride in Fira' Korpithas / Shutterstock

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη, μπορούν να φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς.
\r
\r1. Ακτοπλοϊκώς
\rΤο κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι ο Αθηνιός και συνδέεται με πολλά λιμάνια τόσο της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και άλλων νησιών.
\r
\rΤακτικά δρομολόγια πλοίων πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά προς το νησί της Σαντορίνης με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 4 ώρες με ταχύπλοο και 8 ώρες με συμβατικό πλοίο. Πλοία προς Σαντορίνη αναχωρούν και από το λιμάνι της Ραφήνας, απ' όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες με ταχύπλοο.
\r
\rΗ Σαντορίνη συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά και με πολλά νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Μύκονος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Τήνος, η Σύρος, η Κως, η Κάρπαθος, η Αμοργός και τα Κουφονήσια.
\r
\r2. Αεροπορικώς
\rΟ Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης βρίσκεται περίπου 6 χλμ. από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού. Πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Σαντορίνης πραγματοποιούνται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λάρνακα, αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σερβία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, το Κατάρ, η Ισπανία και η Ουγγαρία.
\r
\rΧρήσιμα τηλέφωνα:
\rΛιμάνι Πειραιά: Τηλ. 210 414-7800
\rΛιμάνι Ραφήνας: Τηλ. 22940 288888 και 22940 22300
\rΔιεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τηλ. 210 353-1000
\rΛιμάνι Αθηνιού (Σαντορίνη): Τηλ. 22860 22239

Η περιήγηση στο νησί διευκολύνεται από τα συχνα δρομολόγια αστικών λεωφορείων, που παρέχουν πρόσβαση σε όλα τα χωριά με αφετηρία τα Φηρά (Τηλ: 22860-23812). Εναλλακτικά, υπάρχουν διαθέσιμα ταξί όλο το 24ωρο (Τηλ: 22860-22555).
\r
\rΣτα Φηρά διατίθεται τελεφερίκ (Τηλ: 22860-22977, 23045) για την κατάβαση στον όρμο του Μέσα Γιαλού από όπου αναχωρεί το καΐκι που κάνει το γύρο της καλντέρας, περνώντας από το ηφαίστειο και τη Θηρασιά. Για υποθαλάσσιες περιηγήσεις στο βυθό της καλντέρας διατίθεται τουριστικό υποβρύχιο με διάρκεια διαδρομής 1 ώρας.

Τέλος, ένας παραδοσιακός τρόπος μετακινήσεων στο κέντρο των Φηρών είναι με γαϊδουράκια και κόστος περίπου 3 ευρώ.