Το κρασί της Σαντορίνης

>
Κρασί
'Table above sea for two. Greece, Santorini island' - Σαντορίνη
'Table above sea for two. Greece, Santorini island' Okssi / Shutterstock

Η Σαντορίνη ξεχωρίζει ως μία από τις σημαντικότερες Ονομασίες Προέλευσης στην Ελλάδα, χάρη στην ποικιλία και την ποιότητα των κρασιών που παράγει. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης έχει έκταση 12.000 στρεμμάτων και είναι από τους παλαιότερους στην Ευρώπη(300 ετών). Ο τρόπος κλαδέματος ονομάζεται 'κουλούρα' εξαιτίας του σχήματος καλαθιού που δίνεται στα κλήματα με σκοπό την προστασία των καρπών από τους δυνατούς ανέμους.

Οι ποικιλίες λευκού κρασιού είναι το αϊδάνι, το ασύρτικο και το αθήρι και οι ποικιλίες κόκκινου είναι το λιάτικο και η μαντηηλαριά. Το ασύρτικο και το αθήρι έχουν μεταναστεύσει και καλιεργούνται με επιτυχία στην Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στην Πελοπόννησο. Το λιάτικο είναι Κρητικό σταφύλι που συναντάται στη Σητεία, στον Κίσσαμο στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Και η Μαντηλαριά καλιεργείται και στην Κρήτη, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και στην Ρόδο.

Τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης είναι το Νυχτέρι, λευκό ξηρό κρασί με βάση την ποικιλία ασύρτικο, το Βινσάτο, λευκό ή κόκκινο γλυκό κρασί, το οποίο αποτελούσε και το κρασί της θείας μετάληψης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και το μππρούσκο, που ανάγεται στην εποχή της Λατινοκρατίας και έχει υψηλή οξύτητα, όπου οφείλεται και η τραχιά του γεύση.

Τα οινοποιεία της Σαντορίνης είναι επισκέψιμα και περιλαμβάνουν περιηγήσεις στους αμπελώνες, τις εγκαταστάσεις και τις υπόγειες κάβες. Λειτουργούν από Μάρτιο εώς Νοέμβριο.