Το κρασί της Σαντορίνης

Κρασί
'Table above sea for two. Greece, Santorini island' - Σαντορίνη
'Table above sea for two. Greece, Santorini island' Okssi / Shutterstock

Η Σαντορίνη ξεχωρίζει ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές με προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης στην Ελλάδα, χάρη στην ποικιλία και την ποιότητα των κρασιών που παράγει. Στη Σαντορίνη βρίσκεται και ο παλαιότερος αμπελώνας του κόσμου, ο οποίος χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια και έχει έκταση 12.000 στρεμμάτων. Ο τρόπος κλαδέματος ονομάζεται 'κουλούρα' εξαιτίας του σχήματος καλαθιού που δίνεται στα κλήματα με σκοπό την προστασία των καρπών από τους δυνατούς ανέμους.

Οι ποικιλίες λευκού κρασιού είναι το Αϊδάνι, το Ασύρτικο και το Αθήρι και οι ποικιλίες κόκκινου είναι το Λιάτικο και η Μαντηλαριά. Το Ασύρτικο και το Αθήρι έχουν μεταναστεύσει και καλλιεργούνται με επιτυχία στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στην Πελοπόννησο. Το Λιάτικο είναι Κρητικό σταφύλι που συναντάται στη Σητεία, στον Κίσσαμο στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Και η Μαντηλαριά καλλιεργείται και στην Κρήτη, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και στη Ρόδο.

Τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης είναι το Νυχτέρι, λευκό ξηρό κρασί με βάση την ποικιλία Ασύρτικο, το Βινσάτο, λευκό ή κόκκινο γλυκό κρασί, το οποίο αποτελούσε και το κρασί της θείας μετάληψης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και το Μπρούσκο, που ανάγεται στην εποχή της Λατινοκρατίας και έχει υψηλή οξύτητα, στην οποία οφείλεται και η τραχιά του γεύση.

Τα οινοποιεία της Σαντορίνης είναι επισκέψιμα και περιλαμβάνουν περιηγήσεις στους αμπελώνες, τις εγκαταστάσεις και τις υπόγειες κάβες.