Πληροφορίες για τη Σαντορίνη

Πληροφορίες
'Santorini island,Greece' - Σαντορίνη
'Santorini island,Greece' Anastasios71 / Shutterstock

Η Σαντορίνη είναι, μαζί με την Ανάφη, το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Η Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν κύκλο, στη μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα, όπου μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του 17ου αιώνα σχηματίστηκαν τα νησιά Νέα και Παλαιά Καμένη. Το νησί έχει έκταση 76 τ.χλμ., μήκος ακτών 69 χλμ. και πλάτος από 2 έως 6 χλμ. Υψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 567 μέτρων.

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 15.250 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ την τουριστική περίοδο ο αριθμός των επισκέπτών πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια.
\r
\rΤο νησί είναι άνυδρο, παρόλα αυτά διαθέτει καλλιέργειες που δίνουν εκλεκτής ποιότητας προϊόντα, όπως ντομάτες, αγγούρια, φάβα και πολλά ακόμα. Η παραγωγή κρασιού του νησιού είναι επίσης αρκετά δημοφιλής, καθώς το νησί διαθέτει τον αρχαιότερο αμπελώνα του κόσμου που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Μερικά από τα κρασιά που παράγονται στη Σαντορίνη είναι το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το Βινσάντο, τα οποία είναι δημοφιλή μέχρι και στο εξωτερικό.

Η καλντέρα του ηφαιστείου είναι ένα από τα σπανιότερα φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στο Ακρωτήρι ανακαλύφθηκε πρόσφατα η αρχαία πόλη αναδεικνύοντας τον πολιτισμό που άκμασε στο νησί τη 2η χιλιετία π.Χ. πριν θαφτεί κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου το 1.650 π.Χ.

Η Σαντορίνη είναι συχνά η νικήτρια του τίτλου του καλύτερου νησιού σε ψηφοφορίες και διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άλλα Ελληνικά νησιά που συναγωνίζονται συνήθως μαζί της είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Μύκονος.