Πληροφορίες για τη Σαντορίνη

>
Πληροφορίες
'Santorini island,Greece' - Σαντορίνη
'Santorini island,Greece' Anastasios71 / Shutterstock

Η Σαντορίνη είναι, μαζί με την Ανάφη, το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Η Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν κύκλο, στη μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα όπου, μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ, σχηματίστηκαν τα νησιά Νέα και Παλαιά Καμμένη. Το νησί έχει έκταση 76 τ.χλμ., μήκος ακτών 69 χλμ και πλάτος από 2 εώς 6 χλμ. Υψηλότερη κορυφή της είναι ο Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 567 μέτρων.

Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου ανέρχεται στους 12.500 κατοίκους, ενώ την τουριστική περίοδο ο αριθμός των επισκέπτών πλησιάζει τις 150.000. Το νησί είναι άνυδρο. Παρόλα αυτά διαθέτει καλλιέργειες που δίνουν εκλεκτής ποιότητας προιόντα.

Η καλντέρα του ηφαιστείου είναι ένα από τα σπανιότερα φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ στο Ακρωτήρι, ανακαλύφθηκε πρόσφατα η αρχαία πόλη αναδεικνύοντας τον πολιτισμό που άκμασε στο νησί τη 2η χιλιετία π.Χ πριν θαφτεί κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου, το 1650π.Χ.

Η Σαντορίνη είναι συχνά η νικήτρια του τίτλου του καλύτερου νησιού σε ψηφοφορίες και διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άλλα Ελληνικά Νησιά που συναγωνίζονται συνήθως μαζί της είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Μύκονος.